Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Cie BM

maandag 30 september 2024

19:00 - 20:20
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Mw Patricia Vaessen
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    - Vaststellen van de agenda
    - Mededelingen portefeuillehouder(s)
    - Voorraadagenda
    - Besluitenlijst
    - Afspraken en toezeggingen
    - Ingekomen stukken

    Besluit

    Afmelding: Leon Daemen (DS), Michael Kalthoff (D66), Turgut Celebi (LVR).
    LVR zegt in de aanloop naar de commissievergadering toe een vraag te hebben gesteld over het onderzoek Stationsplein, maar hierop geen enkele reactie te hebben ontvangen. Dat is tegen de gemaakte afspraken in, de vragen waren tijdig ingediend. Wethouder Franssen deelt mede dat dit inderdaad niet correct is. Burgemeester Hoogtanders zal verderop in de vergadering inhoudelijk op de vraag terugkomen.  
    DS zegt dat op de agenda bij de ingekomen brieven (agendapunt 5) een toelichting ontbreekt, terwijl wel de afspraak is dat er een toelichting geleverd wordt om een goede voorbereiding voor iedereen mogelijk te maken. GL zegt  alle benodigde toelichtingen te hebben ingediend. De griffier vult aan dat de toelichting door GL inderdaad is ingediend maar door de griffie per abuis niet in Ibabs is gepubliceerd. De griffier publiceert dit tijdens de vergadering alsnog waarna de vergadering kan kennisnemen van de toelichting van GL bij de brief over de anti discriminatie voorziening. De voorzitter stelt voor zo nodig even te schorsen vóór behandeling van agendapunt 5 zodat iedereen van de toelichting kennis kan nemen. Desgewenst kan GL daarbij dan nog een toelichting geven. De vergadering stemt hiermee in.    
    De commissie stelt de agenda en de voorraadagenda vast.
    N.a.v. de besluitenlijst van de vorige vergadering informeert LVR naar het onderzoek Stationsplein. Burgemeester Hoogtanders deelt mede dat er geen onderzoek is uitgevoerd waarvan een rapport kan worden verstrekt. Wel is er overleg gepleegd met partners, waaronder de politie en de NS. Daarbij is gebleken dat de overlastcijfers van het Stationsplein niet afwijken van stationsomgevingen in vergelijkbare plaatsen. 
    De commissie stelt de besluitenlijst van de vorige vergadering vast.
    Er zijn geen mededelingen van portefeuillehouders.

  2. 2

    De commissie geeft aan of de voorstellen rijp zijn voor behandeling in de raad. Zo ja, dan geeft de commissie per agendapunt aan of het een hamerstuk of bespreekstuk is. Behandeling van deze raadsvoorstellen vindt plaats in twee termijnen.

  3. 2.a

    De tussenrapportage ligt ter bespreking voor omtrent de onderdelen van de tussenrapportage die tot het domein van de commissie Bestuur en Middelen horen. De commissie geeft aan of de tussenrapportage rijp is voor behandeling in de raad en of het als hamerstuk of als bespreekstuk geagendeerd dient te worden, maar beperkt haar advies aangaande de onderdelen voor wat betreft de commissie Bestuur en Middelen.

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door DS, CDA, Gl, LVR en VVD, De drie aanwezige portefeuillehouders reageren vervolgens op de woordvoering vanuit de commissie.


    Wethouder Franssen:
    1. dank voor de uitgesproken complimenten voor de 2e Tussenrapportage;
    2. 2e Tussenrapportage gaat uit van datum 31 juli 2024;
    3. het college acht het niet noodzakelijk om de reserves coronafonds en energie-armoedefonds nog langer aan te houden;
    4. de informatie-avond voor gemeenteraden over de regiodeal is in eerste instantie afgeblazen vanwege een te gering aantal aanmeldingen. In november wordt een nieuwe poging gewaagd om tot een dergelijke avond te komen;
    5. het collegestandpunt inzake een meerjarenonderhoudsfonds voor gebouwen is ongewijzigd, het college zal bezien of opnieuw een voorziening kan worden ingesteld;
    6. tussenrapportage is niet het document voor nieuw beleid, daarvoor dient de gemeentebegroting die op 1 oktober aan de raad wordt toegestuurd.


    Burgemeester Hoogtanders:
    1. grensoverschrijdende samenwerking met MönchenGladbach, ambtelijke uitwisseling levert inderdaad op wat wij ervan verwachten. Eén van de winstpunten is dat de bestuurlijke bijeenkomsten hierdoor beter worden voorbereid;
    2. er is nog steeds het voornemen om in Spickerhoven een hulpdienst te huisvesten;
    3. gebieds- of straatgerichte aanpak wordt zeker toegepast voor de Hamstraat. Op basis van analyses wordt een aanpak voorbereid;
    4. nog in oktober komt er een RIB met informatie over de rol van de provincie bij handhaving op de Maasplassen;
    5. er is een plan van aanpak opgesteld voor de periode dat -tussen oktober en december- er geen coffeeshop in Roermond is.


    Wethouder Zwijnenberg:
    1. geeft een nadere duiding van de samenwerking met MönchenGladbach (MG);
    2. Interreg is een heel belangrijke factor in de grensoverschrijdende samenwerking;
    3. er zijn contacten tot stand gekomen tussen de Oranjerie en de ECI met het Theater van Krefeld/MG;
    4, er komt een uitwisseling met MG op het gebied van energietransitie;
    5. er wordt nagedacht over een uitwisseling van jongeren uit Roermond en MG;
    6. mogelijk komt er een gezamenlijk jazzfestival van Roermond en MG;
    7. er wordt bezien of er internationale stages mogelijk zijn.


    In tweede termijn vindt woordvoering plaats door DS, LVR en VVD.
    Wethouder Franssen zegt dat de opmerking van DS over de twee reserves wordt mee teruggenomen naar het college. Reactie volgt op de groene flap.
    Burgemeester Hoogtanders zegt dat:
    1. in de uitvoering van het plan van aanpak voor handhaving rond de coffeeshops en evt. straathandel goed wordt samengewerkt tussen politie en stadstoezicht;
    2. er nu nog geen termijn te noemen is voor een gerichte aanpak, waaronder evt. een uitbreiding van cameratoezicht, in de Hamstraat.
    Wethouder Zwijnenberg vindt het een interessante gedachte om op het niveau van de gemeenteraden van Roermond en MönchenGladbach een convenant te sluiten, zoals volgens LVR al was afgesproken met burgemeester Hoes, en zal dit meenemen in het overleg met MG. T.z.t. volgt hierover een terugkoppeling naar de raad. 


    De commissie acht het onderwerp rijp voor behandeling in de raad, agendering als bespreekstuk.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Convenant
    Handhaving op de Maasplassen
  4. 3

    Behandeling van commissievoorstellen vindt plaats in één termijn.

  5. 3.a

    De commissie bespreekt actuele zaken op het gebied van veiligheid.
    Vriendelijk verzoek om door commissieleden voorgestelde onderwerpen c.q. te stellen vragen uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de vergadering per e-mail bij de griffie aan te leveren, zodat beantwoording door de portefeuillehouders kan worden voorbereid.

    Besluit

    Op verzoek van de LVR gaat de burgemeester nader in op de problemen die veertien dagen geleden werden verwacht met jeugdgroepen op het Stationsplein.

    Commissievragen

    Onderwerp
    Rapport (on)veiligheid Stationsomgeving
    Vaste en tijdelijke camera's, locaties en kosten
  6. 4

    Besluit

    Er zijn na hetgeen besproken is tijdens de besloten bijeenkomst van 24 september 2024 op dit moment geen aanvullende vragen.

  7. 5

    Tijdens de raadsvergadering van 19 september jl. heeft GL verzocht om de ingekomen brief A113 (modelverordening anti-discriminatievoorziening) en A161 (Wet Suïcidepreventie) te agenderen in de commissie Ruimte.
    Toelichting bij verzoek om agendering van brief Modelverordening anti-discriminatievoorziening A113:
    Gemeenten zijn op grond van de Wet gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen sinds 2009 verplicht om een laagdrempelige, onafhankelijke voorziening in te stellen, waar inwoners terecht kunnen met klachten over discriminatie. In het verlengde daarvan moeten gemeenten een verordening vaststellen met regels over de inrichting van de anti-discriminatievoorziening en de uitvoering door die voorziening van diens taak.
    Graag hadden we geweten wat hiermee gedaan wordt? Wordt het huidige beleid/verordening getoetst hieraan? Is de ADV voldoende bekend en bereikbaar gemaakt?


    - Toelichting bij verzoek om agendering van brief ....:

    Besluit

    Vragen van GL bij de brief over de ADV  kunnen worden afgedaan via Ibabs "overige vragen". Deze brief behoort inhoudelijk overigens tot het vakgebied van de commissie BS, net zoals brief A 161. Deze laatste brief is geagendeerd voor de commissie BS op 1 oktober.

  8. 6

    Rondvragen betreffen korte feitelijke vragen over een actueel onderwerp op het vakgebied van de commissie. Rondvragen in de commissie worden in beginsel mondeling behandeld (als de tijd het toelaat). Indien er geen tijd meer is voor behandeling, vindt afhandeling alsnog schriftelijk plaats. Het heeft de voorkeur om te stellen rondvragen zo mogelijk op voorhand (via de griffie) aan te leveren zodat de beantwoording kan worden voorbereid.

    Besluit

    Er wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

  9. 7

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 20.20 uur.