Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Cie BM

maandag 18 januari 2021

19:00 - 22:17
Locatie

Digitaal, via MS Teams

Voorzitter
Mijntje van Beers

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De voorzitter opent de vergadering.
    Afmelding: Mark Schlicher, LVR.

  2. 2.1

    LVR heeft gevraagd om agendering van punt 8 (brief RKC) maar heeft inmiddels laten weten geen behoefte meer te hebben aan bespreking van deze brief. De voorzitter stelt daarom voor punt 8 van de agenda te schrappen. Hiermee rekening houdende stelt de commissie de agenda vast.

  3. 2.2

    De commissie stelt de voorraadagenda vast.
    LVR vraagt of al een datum te noemen is voor de te plannen tuinzaalsessie over de APV. Burgmeester Donders zegt mee te willen werken aan de organisatie van deze avond maar maakt zich ernstig zorgen over de druk die momenteel op de organisatie ligt, met name vanwege Corona. Zodra een datum geprikt kan worden, zal dat gebeuren. Maar dat zal met zekerheid niet eerder dan in het tweede kwartaal van 2021 zijn.

  4. 3

    Aansluitend aan de mededeling van de burgemeester bij agendapunt 2 vindt enige discussie plaats. Wethouder Schreurs verwijst naar een afspraak die vorige week is gemaakt in het fractievoorzittersoverleg: het college zal binnenkort een sessie organiseren waarbij informatie gegeven wordt over de bedrijfsvoering. Daarbij kan ook informatie geven worden over de druk die vanwege Corona op de organisatie ligt.

  5. 4.1

    De commissie stelt de besluitenlijst vast.

  6. 4.2

    Er worden bij dit agendapunt geen opmerkingen gemaakt.

  7. 5

    De commissie bespreekt actuele zaken op het gebied van veiligheid.

    Besluit

    LVR vraagt info over gevolgen voor Roermond van:
    1. mogelijke invoering van de avondklok voor o.a. de capaciteit van de politie;
    2. het Amsterdamse besluit om het I-criterium te handhaven.
    GL houdt een betoog waarin wordt ingegaan op de problemen waarmee we op dit moment te kampen hebben, o.a. vanwege Corona, en de gevolgen die dit heeft voor de veiligheid. Concrete vragen hebben betrekking op vuurwerkoverlast, wat zijn de bevindingen van de afgelopen jaarwisseling geweest en hoe gaan we hier dit jaar mee om?
    CDA vraagt om een vervolg op de discussie die al is gevoerd over vuurwerk en een mogelijk vuurwerkverbod. CDA informeert naar overlast nabij sportpark De Wijher.
    VVD meent een verslapping te constateren van de naleving van Coronaregels in en rond supermarkten en vraagt aandacht voor hardrijders op de Venloseweg.


    N.a.v. de gestelde vragen deelt burgemeester Donders mede:
    1. het is lastig om vooruit te lopen op een besluit dat landelijk nog genomen moet worden over de avondklok. Komt dat besluit er, zal zeker ook handhaving plaatsvinden. Maar dan kunnen andere zaken minder of niet meer worden uitgevoerd. Daarover vindt overleg plaats;
    2. elke gemeente maakt zijn eigen afweging voor handhaving op het I-criterium en de situatie in Amsterdam is volstrekt anders dan in Roermond;
    3. er was tijdens de afgelopen jaarwisseling beduidend minder vuurwerk en ook minder schade door vuurwerk dan andere jaren. Daarbij zijn we natuurlijk geholpen door het landelijk vuurwerkverbod. Op basis van de ervaringen van dit jaar kunnen we overleggen over maatregelen voor de komende jaarwisseling. Draagvlak in de samenleving is zeer belangrijk. Discussie hierover met raad en college zal mogelijk nog vóór het zomerreces worden georganiseerd (voorraadagenda);
    4. overlast bij De Wijher is bekend en wordt gemonitord;
    5. handhavers leveren extra inspanning om de sleur in de naleving van Coronaregels aan te pakken;
    6. verkeersveiligheid Venloseweg behoort tot de portefeuille van wethouder Evers.

  8. 6

    De commissie geeft aan of dit voorstel rijp is voor behandeling in de raad. Zo ja, dan geeft de commissie aan of het een hamerstuk of bespreekstuk is. Behandeling vindt plaats in twee termijnen.

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door GL, CDA, SPR, VVD, D66, SP en LVR. Er is enige discussie over het terugbrengen van het aantal leden van de commissie die de klankbordgesprekken voert van 7 naar 3: de wens hiertoe is uitgesproken in de besloten raad van 24 september 2020. De griffier zegt toe de toelichting op de verordening aan te passen. De griffier wijst erop dat de onderdelen 1 en 2 van het concept-raadsbesluit betrekking hebben op het wijzigen van de verordening. De punten 3 en 4, die betrekking hebben op de samenstelling van de commissie die de klankbordgesprekken voert, hebben geen relatie met de verordening maar worden bij afzonderlijk raadsbesluit geregeld. Stemming in de raad van 4 februari 2021 over de bezetting van de commissie die de klankbordgesprekken voert zal  plaatsvinden via de BZK-methode "briefstemmen". Wim Maassen zal alle fractie(voorzitter)s consulteren over de bezetting van de commissie klankbordgesprekken.
    De commissie acht het onderwerp rijp voor behandeling in de raad, agendering als bespreekstuk.

  9. 7

    Verzoek van het college om van gedachten te wisselen over het uitvoeringsplan Integrale Veiligheid 2021.

    Besluit

    CDA, VVD, D66, SPR, DENK, LVR, GL en SP geven uitgebreid hun visie op het voorliggende uitvoeringsplan. De woordvoerders zijn kritisch: er worden veel opmerkingen gemaakt en vragen gesteld. Volgens de woordvoerders komen de opmerkingen en vragen voor een groot deel overeen met de reacties die een jaar geleden zijn gegeven bij behandeling van het uitvoeringsplan voor 2020. Het is te abstract. VVD doet de suggestie om behandeling van dit uitvoeringsplan 2021 door te schuiven naar de raadsvergadering van 4 februari 2021 zodat de raad invloed kan uitoefenen.


    Naar aanleiding van de woordvoering vanuit de fracties deelt burgemeester Donders mede:
    1. na de bespreking van het uitvoeringsplan 2020 heeft een tuinzaalsessie plaatsgevonden over integrale veiligheid, met alle partners erbij, waarover iedereen enthousiast was;
    2. het integrale veiligheidsbeleid is door de raad vastgesteld in september 2019;
    3. er zijn vanavond veel goede opmerkingen gemaakt en vragen gesteld maar veel hiervan horen thuis bij de nota integrale handhaving die voor de commissie BM van 15 maart 2021 is voorzien en bij de verantwoording van het uitvoeringspan integrale veiligheid 2020 (wrs. commissie BM 17 mei 2021); ;
    4. veel van de uitgesproken zorgen worden dus wel gedeeld maar die komen later nog aan de orde, behoren niet bij dit stuk;
    5. 70% van toezicht en handhaving gaan al geruime op aan Coronabeleid;
    6. kaders voor datagedreven werken zijn er nog niet, die moeten nog ontwikkeld worden;
    7. voorstel om op de materie terug te komen als ook de andere genoemde stukken beschikbaar zijn en op dat moment nog eens een tuinzaalsessie te houden;
    8. antwoorden op de vragen over Sensing zijn nagenoeg gereed en komen nog deze week naar buiten;
    9. opmerkingen over het ontbreken van duidelijkheid in het stuk worden ter harte genomen;
    10. stappenplan/tijdschema zal schematisch in beeld worden gebracht.


    Na enig wikken en wegen is de commissie van mening dat het geen zin heeft om over dit onderwerp op 4 februari 2021 in de raad te spreken. Afgesproken wordt het voorstel van de burgemeester (zie hiervoor onder punt 3 en 7) te volgen en daarna (mei/juni) een tuinzaalsessie te houden waarbij dan ook nog een keer dit stuk erbij genomen kan worden.

  10. 8

    Bij het vaststellen van de agenda is dit onderwerp (zie punt 2) geschrapt omdat de LVR heeft aangegeven geen behoefte meer te hebben aan bespreking van deze brief.

  11. 9

    Er wordt geen gebruik gemaakt van de rondvraag.

  12. 10

    De voorzitter sluit de vergadering om 22.17 uur