Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Presidium

maandag 11 maart 2024

18:00 - 18:40
Locatie

Fractiekamer DS

Voorzitter
Mw. Y.F.W. Hoogtanders (burgemeester)
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 01

    De voorzitter opent de vergadering.

  2. 02

    Voorgesteld wordt het verslag vast te stellen.

    Besluit

    Het Presidium stelt het verslag vast.

  3. 03

    Bijgevoegd artikel stond in de nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden van 8 januari 2024. Dré Peters vraagt zich af of het iets voor de raad van Roermond zou kunnen zijn om te gaan werken met raadsrapporteurs voor enkele belangrijke gemeenschappelijke regelingen. Enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan: 
    1. er moet een raadslid zijn die als raadsrapporteur wil fungeren (stukken bestuderen en daarover rapporteren aan de raad);
    2. het raadslid dat dit doet moet door de raad geaccepteerd worden;
    3. er moet een vergoeding voor de rapporteur mogelijk worden gemaakt.
    Nadeel zou kunnen zijn dat de rest van de raad niet meer naar de gemeenschappelijke regeling omkijkt, daar hebben we de rapporteur toch voor?

    Bijlagen

    Besluit

    Dré Peters stelt voor vanuit het Presidium een werkgroep te vormen die gaat onderzoeken of het wenselijk is in Roermond te gaan werken met raadsrapporteurs. Andere mogelijkheid is om het onderwerp mee terug te nemen naar de individuele fracties.  Als we gaan werken met raadsrapporteurs, dan volgens Dré Peters wel tegen een vergoeding. 
    Jonathan Felix zegt dat in Q2 een actualisering van de Nota Verbonden Partijen is voorzien, kan dit onderwerp daarbij wellicht worden meegenomen? Jonathan Felix vraagt zich verder af hoe de raadsrapporteur zich verhoudt tot de raad. 
    Er vindt discussie plaats tussen de leden van het Presidium over hoe dit aan te pakken. Afgesproken wordt dat burgemeester en griffier iets zullen voorbereiden dat in één van de volgende vergaderingen van het Presidium kan worden besproken.

  4. 04

    N.a.v. de (verworpen) motie van D66 in de raad van 22 februari 2024 (over “gast van de raad”) is afgesproken dat een in te stellen raadswerkgroep zich zal buigen over de wijze van invulling van raadscommunicatie in brede zin. Afspraak is dat in het presidium daarover procesafspraken gemaakt worden. Voorgesteld wordt daartoe in te stemmen met bijgevoegd procesvoorstel van de griffie.

    Besluit

    Akkoord met het door de griffie voorgelegde procesvoorstel, met dien verstande dat elke fractie in de gelegenheid wordt gesteld om een raads- of commissielid af te vaardigen in de werkgroep Raadscommunicatie.

  5. 05

    Op verzoek van het Presidium organiseren de raadsleden Anouk Dolmans en Jonathan Felix, ondersteund door de raadsgriffier, een bijeenkomst over demonstratierecht. De organisatie is thans zover gevorderd dat een datum voor de bijeenkomst kan worden vastgesteld. In overleg met de externe inleiders (Amnesty International en politie) wordt voorgesteld de bijeenkomst Demonstratierecht te laten plaatsvinden op donderdag 30 mei 2024 van 19.00 tot 21.00 uur in de tuinzaal van het stadhuis.

    Besluit

    Akkoord met bijeenkomst Demonstratierecht op 30 mei 2024 van 19.00 tot 21.00 uur.

  6. 06

    De agenda voor de raadsvergadering van 28 maart 2024 vloeit voort uit de commissievergaderingen van 11, 12 en 13 maart 2024. Zijn er daarnaast nog andere onderwerpen die besproken moeten worden in de raadsvergadering van 28 maart? 
    Een lijst met de voorgestelde behandelwijze van aan de raad gerichte ingekomen brieven is bijgevoegd. Voorgesteld wordt de behandelwijze vast te stellen.

    Besluit

    Geen bijzondere wensen ten aanzien van de raadsagenda. 
    Akkoord met behandelwijze ingekomen brieven.

  7. 07

    Besluit

    In 2023 heeft de raad geld gegeven voor aardbevingen in Marokko + Turkije/Syrië. Jonathan Felix brengt in herinnering dat toen is gevraagd eens te bezien of er mogelijk objectieve criteria kunnen worden ontwikkeld voor het verlenen van gemeentelijke steun bij catastrofes. Dit is echter nog niet verder opgepakt. De opdracht om hierover iets op papier te zetten wordt nu belegd bij de griffier.

  8. 08

    De voorzitter sluit de vergadering.