Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Presidium

maandag 17 juni 2024

18:00 - 18:45
Locatie

Fractiekamer DS

Voorzitter
Mw. Y.F.W. Hoogtanders (burgemeester)
Agenda documenten

Agendapunten

  1. 01

    Voorgesteld wordt het verslag van de Presidiumvergadering van 21 mei 2024 vast te stellen.

    Besluit

    Het verslag wordt zonder opmerkingen door het Presidium vastgesteld.

  2. 02

    Besluit

    Het Presidium stelt de agenda vast.

  3. 03

    In de Presidiumvergadering van 21 mei 2024 heeft u kennisgenomen van de verantwoording van zeven fracties: LVR, GL, CDA, DS, SPR, VVD en PvdA. De verantwoordingen van D66 en SP ontbraken toen nog. Inmiddels is de verantwoording van D66 ontvangen. Voorstel aan het Presidium is om ook deze voor kennisgeving aan te nemen. Zodra de verantwoording van de SP is ontvangen, zal deze aan het Presidium worden voorgelegd.

    Besluit

    Het Presidium neemt de "verantwoording fractievergoeding 2023" van D66 voor kennisgeving aan.

  4. 04

    Namens de werkgroep Raadscommunicatie vraagt voorzitter Laura Tegels in een brief toestemming de werkzaamheden van de werkgroep voort te zetten met inhuur van externe expertise en daarvoor gebruik te maken van het raadscommunicatiebudget. Het Presidium stemt hiermee in.

    Besluit

    Na een korte toelichting door Niek Geraedts, lid van de raadswerkgroep communicatie, stemt het Presidium in met het voorstel dat Laura Tegels -als voorzitter van de werkgroep- schriftelijk heeft gedaan: het budget raadscommunicatie 2024 kan worden aangewend voor inhuur ten behoeve van het opstellen van een communicatieplan voor de raad.

  5. 05

    In de vergadering van 21 mei 2024 heeft uw Presidium besloten dat in de toekomst avondvergaderingen waarbij leden van raad of commissies betrokken zijn in principe niet eerder dan om 19.00 uur dienen te beginnen. Ter voorbereiding op de invoering van deze nieuwe regel heeft u de griffier gevraagd een vergaderschema voor de tweede helft van 2024 voor te leggen waaruit duidelijk wordt welke gevolgen deze maatregel heeft. In uw vergadering van 17 juni 2024 kunt u dan een definitief besluit nemen. Het gevraagde schema is bijgevoegd.
    Vanuit het college van B&W zijn vraagtekens geplaatst bij dit voornemen omdat voor raadsvergaderingen 1,5 uur minder tijd beschikbaar is, hetgeen tot gevolg kan hebben dat er vaker moet worden uitgeweken naar de maandag ná de donderdag van de raadsvergadering. Hierdoor moeten de collegeleden steeds twee avonden blokken voor de raadsvergadering terwijl het nu in de meeste gevallen beperkt blijft tot de donderdag. Dit wordt onwenselijk geacht.

    Besluit

    Het Presidium besluit dat met ingang van september 2024 vergaderingen van commissie BM en gemeenteraad beginnen om 19.00 uur en dus niet om 19.30 uur zoals in het voorstel was aangegeven. Met deze verschuiving wordt (gedeeltelijk) tegemoet gekomen aan het bezwaar dat vanuit het college van B&W was geuit. Presidiumvergaderingen die voorafgaan aan vergaderingen van commissie BM en raad beginnen met ingang van september 2024 om 18.30 uur. Het aanvangstijdstip van 19.00 uur geldt niet voor de twee dagvergaderingen van de raad in juli en november: die beginnen om 9.00 uur met daaraan voorafgaand om 8.30 uur een presidiumvergadering. 
    In art. 8 van het RvO voor de vergaderingen van de raad staat: "De vergaderingen vangen aan om 18.00 uur".  Voor de wijziging van de aanvangstijd van raadsvergaderingen is dus een wijziging van het RvO nodig. Deze wijziging zal worden voorgelegd voor de raadsvergadering van 19 september 2024.

  6. 06

    In de presidiumvergadering voorafgaande aan de raad van 6 juni 2024 is gesproken over vergaderdiscipline. Daarbij werd afgesproken de discussie voort te zetten in de reguliere presidiumvergadering van 17 juni 2024.

    Besluit

    Enkele besproken punten:
    - stemverklaring is een korte toelichting waarom iemand voor of tegen stemt;
    - collegeleden zijn vaak lang van stof, soms worden vragen beantwoord die niet gesteld zijn;
    - smalende opmerkingen vanuit het college op het moment dat een raadslid aan het woord is, worden niet op prijs gesteld;
    - hebben wethouders in een raadsvergadering geen agendapunt, dan is het niet verplicht om aanwezig te zijn;
    - meer onderling debat in een raadsvergadering is geen enkel probleem.


    DS merkt nog op ervan uit te gaan dat de vertegenwoordigers in het presidium een zeker mandaat hebben van hun fractie. Het is nl. lastig als door het presidium genomen besluiten achteraf weer ter discussie worden gesteld.

  7. 07

    De agenda voor de raadsvergadering van 4 juli 2024 vloeit voort uit de commissievergaderingen van 17, 18 en 19 juni 024. 
    De raadsvergadering op 4 juli 2024 begint om 9.00 uur. Van 12.30 tot 13.15 uur is er een lunch in de tuinzaal. Voorzien is dat om 17.30 uur wordt afgesloten met een etentje in de tuinzaal.  
    Een lijst met de voorgestelde behandelwijze van aan de raad gerichte ingekomen brieven is bijgevoegd. Voorgesteld wordt de behandelwijze van de brieven vast te stellen.

    Besluit

    Het Presidium stemt in met de voorgestelde behandelwijze van ingekomen brieven. 
    Komt er nog een zienswijze van het college op het initiatiefvoorstel van Jonathan Felix? Dat wordt duidelijk na de B&W-vergadering van 18 juni. 
    Aanvang raad op 4 juli om 9.00 uur, presidium komt om 8.30 uur bijeen om evt. bijzonderheden met betrekking tot de raadsvergadering te bespreken. Woordvoering zowel bij jaarrekening als bij kadernota op volgorde van partijgrootte. Gezamenlijke lunch in tuinzaal om 12.30 uur. Gezamenlijke afsluiting met barbecue en drankje (inluiden zomerreces) om 17.30 uur.  Op verzoek van de burgemeester wordt elk lid van raad en college gevraagd om drie nummers aan te leveren voor een playlist die deze avond wordt afgespeeld.

  8. 08

    Besluit

    Griffie maakt een concept-vergaderschema voor 2025 op.  Dit wordt per mail toegestuurd aan de leden van het Presidium en besproken in het presidium van 4 juli. Presidium wil niet dat twee vergadercycli door elkaar lopen, dus eerst de ene cyclus afmaken voordat de volgende cyclus begint.


    Burgemeester Hoogtanders wil graag overleg met de fractievoorzitters of een door hen aan te wijzen plaatsvervangend raadslid, over coffeeshopbeleid. Dit overleg zal plaatsvinden op donderdag 27 juni 2024 om 19.00 uur in de B&W-kamer met de mogelijkheid om desgewenst deel te nemen via MS Teams.


    Huldiging van de Tigers is op dinsdag van 17.00 tot 18.00 uur. Om 18.30 uur is er een publieke huldiging op de Markt. Dit is tegen 19.00 uur afgelopen, zodat de commissie BS gewoon om 19.00 uur kan beginnen. Mocht het dan toch nog rumoerig zijn, is het geen probleem dit pragmatisch op te lossen door enkele minuten later met de vergadering van BS te beginnen.  Even bekijken hoe het op dat moment is.