Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Cie BS

dinsdag 8 september 2020

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Dré Peters
Toelichting

AANWEZIG:
Raads- en commissieleden: .Ben Peters, Lieke vd Stelt, Carla de Groot, Mijntje van Beers, Rob van Vugt, Gerard Nizet, Angela Sanders, Bernadette Smeets, Jan Nick vd Broek, Marij Cox,, Andreas Meijers, Selami Coskun, Michael Kalthoff, Bas Kivit van Haaften, Ernest Oele, , Resi Coumans
Wethouder(s): Ferdinand Pleyte, Marianne Smitsmans-Burhenne, Rens Evers, Frans Schreurs.
Ambtelijke ondersteuning: Hans Lubbers(extern).Tim Feijen.
Voorzitter: Dré Peters
Griffier: Arno Vestjens

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering.


    Er wordt op twee bijeenkomsten gewezen.
    Bijeenkomst van 17 september over “het verbeterplan het lokale netwerk na Veilig Thuis”. Een bijeenkomst met medewerking van CJG, Maatschappelijk Werk en Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg.  De bijeenkomst op 17 september begint om 19.30 en vindt plaats in de Tuinzaal.
    Westrom heeft een aantal colleges en raden in Midden Limburg uitgenodigd om hen op 19 november bij te praten over de ontwikkelingen binnen het sociaal domein in zijn algemeenheid en meer specifiek bij Westrom.  De bijeenkomst bij de Westrom op 19 november begint om 17.30 uur, met een inloop met soep en broodjes. Daarna start het programma. Een concrete uitnodiging volgt later nog.

  2. 2.1

    Voorgesteld wordt in te stemmen met de agenda.

    Besluit

    Agenda is akkoord.

  3. 2.2

    Voorgesteld wordt in te stemmen met de voorraadagenda.

    Besluit

    In de raad van 9 juli heeft wethouder Pleyte het aanbod gedaan om de commissie het item “diversiteitsbeleid” in wat bredere zin te gaan bespreken. En aantal fracties hadden ook behoefte om het item richting begrotingsbehandeling te bespreken. De wethouder zal voor de bespreking een commissievoorstel opstellen. Dit zal dan in de oktober vergadering aan de orde komen. De commissie gaat akkoord met agendering.


    Michael  Kalthoff verzoekt de lokale inclusieve agenda te agenderen. Wethouder Smitsmans-Burhenne geeft aan dat er aan gewerkt wordt . Eind jaar of begin volgende jaar kan het in de commissie aan de orde komen. Wordt toegevoegd aan de voorraad agenda.


    De voorraad agenda wordt vervolgens met deze wijziging vastgesteld.

  4. 3

    Besluit

    Er zijn geen mededelingen van de portefeuillehouders.

  5. 4.1

    Voorgesteld wordt de besluitenlijsten vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  6. 4.2

    De status en de wijze van afdoening van afspraken en toezeggingen worden vastgelegd en bijgehouden in iBabs. Het onderwerp ‘afspraken en toezeggingen’ staat als vast punt op de agenda van de commissies voor eventuele vragen en opmerkingen.

    Besluit

    VVD vraagt aandacht voor de openstaande toezeggingen en afspraken.

  7. 5

    Er zijn geen ingekomen stukken.

    Besluit

    Er zijn geen ingekomen stukken.

  8. 6

    De commissie geeft aan of het voorstel rijp is voor behandeling in de raad (als hamerstuk of als bespreekstuk).

    Besluit

    Er vindt woordvoering plaats door de fracties van D66, DS, VVD, GL, CDA en LVR.
    Fracties plaatsen opmerkingen en stellen vragen.


    De wethouders Smitsmans-Burhenne, Evers en Schreurs  gaan in op de gemaakte opmerkingen en gestelde vragen. Het gaat in dit dossier om het groenonderhoud en het beleid m.b..t mensen met afstand tot arbeidsmarkt samen. De WSW gaat verdwijnen en toch is er blijvende aandacht en begeleiding in de toekomst  nodig voor de doelgroep die het betreft. Onderbrengen bij Westrom was geen optie (andere gemeenten in de GR wilden  dat  niet en Westrom had zelf al geen groen-onderhoud meer en wilde het ook niet). Er is gekozen voor een optie waarbij we de organisatie en ook de mensen dicht bij ons hebben. Kunnen dan ook sturen op kwaliteit van het groenonderhoud en er is ook gekozen voor een ontwikkelcomponent. Er komt normaliter een RvT, maar eerst is te kijken wie de directeur wordt en dan is een toezichthouder te kiezen die van toegevoegde waarde is. Frictiekosten zijn er niet. In financieel opzicht is de constructie via een overheid B.V. naar verwachting positief. Tot slot wordt ingegaan op de vragen over de kwaliteit-waarborging van het groenonderhoud en de werkzaamheden die binnen het kader van de overheids B.V.  kunnen worden weggezet. De heer Hans Lubbers (externe) vult o.a. nog aan (n.a.v. een vraag van de VVD) dat de opgebouwde expertise bij Westrom inzake begeleiding en ondersteuning niet verloren gaat:  de ondersteuning wordt ook in de toekomst geboden..


    De specifieke vraag van de VVD over de kosten inzake perceel 3 wordt via de groene flap beantwoord.


    Fracties achten het voorstel rijp voor behandeling in de raad.
    De VVD is nog niet overtuigd dat het juiste scenario is gekozen. Naast het feit dat juist Westrom kennis heeft m.b.t. begeleiding en ontwikkeling van doelgroep (WSW en Participatiewet) is er bij Westrom al een een adequaat administratief systeem voorhanden, kan groenonderhoud cf. de GR daar ondergebracht worden (c.q. is e.e.a. zelfs meer verplichtend geformuleerd).Ook financieel ziet de VVD geen voordelen.
    Voor de VVD agendering als bespreekstuk.


    Afgesproken wordt dat het college nog kijkt naar de exacte formulering van het raadsbesluit. In de a.s. raad ligt een besluit voor waarbij de raad gevraagd wordt in te stemmen met de uitvoering van de businesscase en plan voor de inrichting van een werkmaatschappij en de daarmee gepaard gaande kosten. Er volgt weliswaar later nog een raadsvoorstel over de concrete inrichting van de overheids B.V. maar de keuze is dan al gemaakt.

    Commissievragen

    Onderwerp
    groenonderhoud (nadere vragen ná de commissiebehandeling).
    Groenonderhoud (vervolgvragen op commissievragen)
  9. 7

    Het college heeft besloten in beginsel de naam Urbanusweg toe te kennen aan de aan te leggen weg in het nieuwbouwplan Neeldervelt en de commissie Burgers en Samenleving wordt hieromtrent geconsulteerd.

    Besluit

    De commissie is akkoord. GL en LVR wijzen (in algemene zin) wel op uitgangspunt van diversiteit bij keuze van benaming.

  10. 8

    Gelegenheid voor de portefeuillehouder voor het geven van een actuele stand van zaken.

    Besluit

    De heer Verstegen, sector directeur Zuid van de Aloyisius Stichting, heeft kort voor de zomer (toen het item KEC in de raad aan de orde was) via de griffie aangeboden om - als de commissie dit wenselijk acht- een keer de commissie bij te praten over hun aanpak c.q. omgang met de doelgroep in de betrokken scholen (Spoorzoeker en de Ortholaan). De commissie wil ingaan op het aanbod. DS stelt voor om -desgewenst- wel meerdere partijen  in de gelegenheid te stellen dan de commissie te kunnen informeren (wellicht op een andere avond). Griffie geeft aan dat het aanbod van Aloysius is om - los van de actuele problematiek bij KEC-  in te gaan op de wijze van omgaan met doelgroep op de 2 scholen .GL stelt voor om andere partijen te informeren dat de commissie ingaat op het aanbod van Aloysius (zodat andere partijen desgewenst evt. zelf ook een dergelijk aanbod kunnen doen als men dat opportuun acht). Afgesproken wordt dat de wethouder e.e.a. coördineert dit richting partijen.


    Wethouder Pleyte geeft een korte procesmatige stand van zaken inzake KEC : de gemeente is inmiddels ook gesprekspartner in het proces. Geeft aan dat er nu een "stand still" is naar buiten toe, zodat gesprekken tussen partijen niet gestoord worden. Dat betekent dat daarna de wethouder pas weer in de gelegenheid is de commissie te informeren..


    LVR doet navraag naar beantwoording van vragen die wethouder eerder heeft gedaan.
    Ferdinand Pleyte zal navraag doen naar de status van de beantwoording en pakt het op.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Beantwoording openstaande vragen
  11. 9

    Rondvragen betreffen korte feitelijke vragen over een actueel onderwerp op het vakgebied van de commissie. Rondvragen worden in beginsel schriftelijk ingediend (tot 24 uur na de vergadering) en binnen een week ná de commissievergadering schriftelijk beantwoord.

    Besluit

    Er zijn geen rondvragen ingediend.

  12. 10

    Besluit

    De vergadering wordt om 20.45 gesloten.