- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- Dhr Dré Peters
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1
Besluit
De voorzitter opent de agenda.
00:06:00 - 00:07:16 - Dre Peters -
2.1
Voorgesteld wordt in te stemmen met de agenda.
Bijlagen
Besluit
De agenda wordt vastgesteld met afspraak dat tussenrapportage als 1e wordt behandeld.
00:07:05 - 00:07:16 - Dre Peters00:07:17 - 00:08:08 - Marianne Smitsmans00:08:09 - 00:10:21 - Dre Peters -
2.2
Voorgesteld wordt in te stemmen met de voorraadagenda.
Bijlagen
Besluit
De voorraadagenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
-
3
Besluit
Afgesproken wordt dat de raadsleden Coenen, Shaaban, Piepers en Carla de Groot en commissielid Wouters betrokken worden bij ambtelijke opstelling van het profiel van de RvC en de directeur van het mensontwikkelbedrijf. Het College stelt de profielen vast.
00:09:15 - 00:10:21 - Dre Peters -
4.1
Voorgesteld wordt de besluitenlijst vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
De besluitenlijst wordt ongewijizgd vastgesteld.
00:09:20 - 00:10:21 - Dre Peters -
4.2
De status en de wijze van afdoening van afspraken en toezeggingen worden vastgelegd en bijgehouden in iBabs. Het onderwerp ‘afspraken en toezeggingen’ staat als vast punt op de agenda van de commissies voor eventuele vragen en opmerkingen.
Besluit
Er zijn geen opmerkingen met betrekking tot de overzichten in IBabs.
-
5
De commissie geeft aan of de voorstellen rijp zijn voor behandeling in de raad. Zo ja, dan geeft de commissie per agendapunt aan of het een hamerstuk of bespreekstuk is. Behandeling van deze raadsvoorstellen vindt plaats in twee termijnen.
00:09:38 - 00:10:21 - Dre Peters -
5.1
Voor deze bespreking van dit raadsvoorstel zijn ook de leden van de commissie Ruimte uitgenodigd.
Bijlagen
Besluit
Woordvoering vindt plaats door fracties van SPR, CDA, DS, VVD, GL-PvdA en LVR.
Wethouder Loganathan en wethouder Smitsmans gaan in op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen. O.a.: de wethouder vindt het positief dat de commissie de visie in zijn algemeenheid onderschrijft. Er is bewust gekozen om een dynamische actieagenda aan de visie toe te voegen omdat de omgeving en tijd verandert en daar op ingespeeld kan worden bij de uitvoering. De raad zal ook tussentijds worden geïnformeerd op basis van jaarlijkse tussen-evaluaties. Na 4 jaar is er een grotere evaluatie. Er is ook aandacht voor mantelzorgwoningen. Bedrijven zijn wel meegenomen als stakeholder, maar voor bijv.de doelgroep ouderen is dat minder relevant. College kan (zoals gevraagd vanuit PvdA/GL) geen algemene harde toezegging doen om 30% sociale huur te gaan realiseren: zo is er in begin 2025 een woningbehoefteonderzoek en ook zijn er relevante landelijke beleidsontwikkelingen waar mogelijk rekening mee gehouden dient te worden. Komende week vindt er bijvoorbeeld een Woon-top plaats met de betrokken Minister. De visie behelst bewust een combinatie van wonen-welzijn-zorg. Het is niet de intentie om aanvullend aan de actie-agenda nog met uitvoeringsplannen te komen: kwestie is nu om aan de slag gaan.
VVD: wijst -wijzend op 1.6 van het raadsvoorstel - er op dat vanaf 2026 er regionale woonzorgvisies dienen te zijn. Wethouder Loganathan interpreteert de wetgeving anders: er dient afstemming te hebben plaatsgevonden.
Op verzoek van de SPR -die aangeeft in Raadsinformatiebrieven over woningbouwrealisatie in Roermond dan ook geïnformeerd te willen worden over woningbouwcategorieën in relatie tot de onderhavige nota- geeft wethouder Loganathan aan te trachten dat dan mee te zullen nemen.
Fracties achten het voorstel rijp voor behandeling in de raad, als hamerstuk.
-
5.2
Bespreking en advisering door de commissie van de 3e Tussenrapportage voor de onderdelen met betrekking tot het sociale domein.
Bijlagen
Besluit
Woordvoering vindt plaats door GL, VVD en LVR.
Er wordt door de wethouders ingegaan op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen.
De commissie acht het voorstel -voor wat betreft de onderdelen die behoren tot het sociaal domein- rijp voor behandeling in de raad, als hamerstuk.
Commissievragen
Onderwerp Erfgoedvisie Soortenmanagementplan Technische vragen commissie BS (LVR) Vragen GL inzake 3e Bestuursrapportage (BS gerelateerd) 00:09:52 - 00:10:21 - Dre Peters -
6
Op verzoek van de LVR fractie is dit agendapunt toegevoegd aan de agenda.
Toelichting LVR:
De presentatie rondom de situatie waarin de GGD verkeerd heeft ons, wat ons betreft, niet voldoende kunnen informeren en heeft vragen bij ons opgeroepen. Die vragen zouden wij graag stellen met het doel meer duidelijkheid en inzicht te krijgen in de hoedanigheid van het probleem, waar de verantwoordelijkheid ligt en wat dit betekenen zal voor Roermond.
Verder:
De LVR fractie heeft ook een verzoek aan het college gericht om informatie/stukken te verstrekken. Een feitenrelaas is inmiddels (3 december) als bijlage toegevoegd (zie bijlage).
De reeds eerder aan de commissie/raad gezonden stukken zijn ook aangehecht (presentatiesheets regionale informatiebijeenkomsten, FAQ's en een CIB)
Bijlagen
Besluit
De LVR licht het agenderingsverzoek toe, waarom men wil spreken over de situatie bij de GGD en stelt een aantal vragen. PvdA, DS en de VVD hebben een aantal aanvullende vragen en opmerkingen.
Wethouder Smitsmans-Burhenne gaat in op de gemaakte opmerkingen en gestelde vragen. Er wordt teruggeblikt op het proces (met ook verwijzing naar het schriftelijke feitenrelaas zoals weergegeven in de toegestuurde brief aan raadslid Strous). Met name wordt ook ingegaan op de informatieverschaffing aan de raad en de governance structuur van de gemeenschappelijke regeling (met name de verhouding bestuurscommissie Gezondheid en het AB/DB van de Veiligheidsregio).
De LVR gaat afwegen of bespreking in de raad opportuun is. Een aantal andere fracties geven aan dat agendering in de raad voor de hand ligt. Suggestie wordt gedaan dat dan aan de voorkant een inkadering van dat debat gewenst is.
-
7
Rondvragen betreffen korte feitelijke vragen over een actueel onderwerp op het vakgebied van de commissie. Rondvragen in de commissie worden in beginsel mondeling behandeld (als de tijd het toelaat). Indien er geen tijd meer is voor behandeling, vindt afhandeling alsnog schriftelijk plaats. Het heeft de voorkeur om te stellen rondvragen zo mogelijk op voorhand (via de griffie) aan te leveren zodat de beantwoording kan worden voorbereid.
Besluit
Er is geen rondvraag.
-
8
Besluit
De voorzitter sluit de vergadering om 20.44 uur.