Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Cie RU

woensdag 13 maart 2024

19:00 - 22:05
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Dhr Leon Coenen
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter heet de aanwezigen welkom.

  2. 1.A

    Besluit

    De heer Van Heijster spreekt namens BIZ Centrum Swalmen in over punt 9A (Gebiedsprofiel Swalmen Centrum). Hij pleit onder andere voor het ten uitvoer brengen van het rapport, waarbij de verbinding moet worden gezocht tussen de beide pleinen.

  3. 2.1

    Voorgesteld wordt in te stemmen met de agenda.

    Besluit

    Brief A35 (onderdeel punt 10 van de agenda) is op verzoek van GL geagendeerd. GL deelt mede dat deze mag worden verwijderd en de commissie stemt hiermee in. Voor het overige blijft de agenda ongewijzigd.

  4. 2.2

    Voorgesteld wordt in te stemmen met de voorraadagenda.

    Besluit

    Wethouder Zwijnenberg gaat in op de vraag van de VVD over het tijdspad van de discussienotitie inzake de commissie Beeldkwaliteit. Hij merkt op dat het voorstel op route zit, maar er nog een aarzeling is over de meest wenselijke behandelwijze.


    Wethouder Franssen deelt het volgende mede:
    - Op bestemmingsplan Blankwater 12 zijn geen zienswijzen ingediend en geen verzoek om bespreking en gaat dus als hamerstuk door naar de raad.
    - Op bestemmingsplan Rooswinkel zijn geen zienswijzen ingediend en geen verzoek om bespreking en gaat dus als hamerstuk door naar de raad.
    - Een voorstel inzake Maasparc Asselt zal op 10 april a.s. aan de commissie worden voorgelegd en op 25 april a.s. aan de raad.
    - Een voorstel inzake Roerdelta Stedenbouwkundig zal op 10 april a.s. aan de commissie worden voorgelegd en op 25 april a.s. aan de raad (conform voorraadagenda).
    - Een voorstel inzake Centrum Kwartier zal op 10 april a.s. aan de commissie worden voorgelegd en op 25 april a.s. aan de raad. Deze betreffende stukken worden misschien nagezonden.
    - Het onderwerp ‘Integraal plan Maasplassen-gebiedsprofiel Oolderplas’ wordt van Q1/Q2 doorgeschoven naar Q4.


    De voorzitter merkt op dat er voor de eerstvolgende vergadering van de commissie Ruimte veel en ook majeure stukken gepland staan. Het kan dan ook zijn dat er een tweede avond nodig is voor het vervolg van de vergadering, deze datum wordt op voorhand al gepland en binnenkort gecommuniceerd.

  5. 3

    Besluit

    Er zijn geen mededelingen.

  6. 4.1

    Voorgesteld wordt de besluitenlijst vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

  7. 4.2

    De status en de wijze van afdoening van afspraken en toezeggingen worden vastgelegd en bijgehouden in iBabs. Het onderwerp ‘afspraken en toezeggingen’ staat als vast punt op de agenda van de commissies voor eventuele vragen en opmerkingen.

    Besluit

    Er zijn geen vragen of opmerkingen.

  8. 5

    Voorgesteld wordt de ingekomen stukken voor kennisgeving aan te nemen. Vragen kunnen tot 24 uur na de vergadering bij de griffie worden ingediend. Beantwoording vindt binnen een week ná de commissievergadering plaats.

    Besluit

    Er zijn geen ingekomen stukken.

  9. 6

    De commissie geeft aan of de voorstellen rijp zijn voor behandeling in de raad. Zo ja, dan geeft de commissie per agendapunt aan of het een hamerstuk of bespreekstuk is. Behandeling van deze raadsvoorstellen vindt plaats in twee termijnen.

  10. 6.A

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van LVR, GL, CDA, DS, SPR, VVD, D66 en PvdA.



    Enkele door de fracties gemaakte opmerkingen zijn:
    SPR merkt op dat het voorstel voornamelijk over supermarkten gaat en had verwacht dat er meerdere voorzieningen in de visie aan de orde zouden komen (bijvoorbeeld pinautomaten). SPR gaat in op de rekbaarheid van de criteria en is van mening dat als er zich iets unieks voordoet, dit niet geweigerd moet worden.
    CDA deelt mede dat de evaluatie over vijf jaar (in 2029) plaatsvindt en vraagt aan de hand waarvan de evaluatie plaatsvindt. CDA informeert op welke wijze de visie wordt uitgevoerd en of de markten zijn meegenomen in het rapport.
    DS merkt op dat een supermarkt van belang is voor de leefbaarheid en ook een goede balans tussen de diverse supermarkten. DS vraagt aandacht voor het parkeren, de overlast en de veiligheid. DS merkt op dat de visie voor 10 jaar is en de evaluatie over 5 jaar staat gepland maar hoopt dat dan al verbeteringen zijn doorgevoerd, DS merkt op dat indien nodig flexibiliteit moet worden toegepast.
    D66 informeert op welke wijze het college aan de slag gaat met de belangrijkste conclusies, welke stappen worden bijvoorbeeld genomen betreffende overlast en veiligheid. Tevens informeert D66 naar de visie betreffende Kempweg en in hoeverre toekomstige woonontwikkelingen zijn meegenomen.
    GL roept op te waken voor te veel grote ketens, spreekt de wens uit dat ook gekeken wordt naar de kwaliteit van het aanbod in de supermarkten (zorg voor gezonde voeding) en verzoekt om een nadere duiding van de term ‘saneren’. GL informeert of gekeken kan worden naar de bereikbaarheid per fiets en het fietsparkeren bij de diverse winkelgebieden.
    LVR gaat in op de diverse ontwikkelingen inzake het boodschappen doen. LVR informeert of bij de diverse onderzoeken rekening is gehouden met de plannen voor woningbouw. LVR merkt op dat staat vermeld dat alleen onder specifieke voorwaarden het faciliteren van solitaire ontwikkelingen buiten centrumgebieden mogelijk is. Daarbij moet een locatie aan minimaal 4 van 6 criteria voldoen. LVR informeert waarom het zo strikt geformuleerd is, het betreft toch maatwerk? Als er een mooi initiatief ligt, dan moet eraan meegewerkt kunnen worden.
    VVD heeft met belangstelling kennisgenomen van de visie en de vele invalshoeken. Duidelijk is dat het doen van boodschappen iedereen bezighoudt. VVD merkt op dat concentratie het devies is, maar is verheugd dat er ook maatwerk mogelijk is. VVD kent wel een ander gewicht toe aan de genoemde 6 criteria inzake de solitaire ontwikkelingen en verzoekt om een nadere duiding. VVD informeert naar de mogelijkheden voor het vestigen van kleine supermarktformules, bijvoorbeeld nabij het station (Hamstraat).
    PvdA geeft een compliment over het doorlopen proces, bijvoorbeeld over de gevoerde gesprekken met de partners, de organisatie van de informatiebijeenkomsten en het gebruik van de cijfers.


    Wethouder Franssen gaat in op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen. Hij gaat onder andere in op de evaluatie, de analysefase en wat daarin is meegenomen, de betekenis van saneren, koopstromenonderzoek, Nassaustraat, Kempweg en retailpark. Wethouder Franssen merkt tevens op dat niet alleen naar supermarkten is gekeken maar ook naar andere vormen van retail, dat is ingezoomd op wijken en buurtcentra, dat er aandacht is voor kleinschalige en duurzame ondernemers, dat een goede analyse een goede beschouwing mogelijk maakt en dat indien nodig (bijvoorbeeld als gevolg van het realiseren van woningbouwplannen) er eerder een cijfermatige analyse wordt uitgevoerd.


    Wethouder Franssen merkt op dat betreffende het faciliteren van solitaire ontwikkelingen buiten centrumgebieden wordt voorgesteld dat voldaan moet worden aan 4 van de 6 genoemde criteria. Indien de raad dit aangepast wil hebben, dient hiervoor een amendement te worden ingediend.


    Wethouder Franssen merkt op dat de markten niet zijn meegenomen in dit voorstel. De onderwerpen ‘toekomstbestendige (week)markten en (week)marktverordening’ en ‘standplaatsenbeleid’ worden op een ander moment gezamenlijk ter bespreking voorgelegd aan commissie en raad. De voorraadagenda wordt daarop aangepast.


    Wethouder Zwijnenberg merkt op dat de fiets volop in de belangstelling is bij alle infrastructurele werken die in de gemeente worden uitgevoerd. In reactie op een vraag van GL deelt hij mede dat daar waar het nieuwe ontwikkelingen betreft, de bereikbaarheid van supermarkten door fietsers en het fietsparkeren pro actief wordt meegenomen. Wethouder Zwijnenberg zegt toe om bij bestaande supermarktenlocaties na te gaan of het aanbod van fietsen parallel loopt met de mogelijkheid om de fiets op een veilige en nette manier te kunnen parkeren. Hierover wordt een commissie informatiebrief verzonden.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad, agendering als bespreekstuk

  11. 7

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van LVR en GL. De opmerking die het samenvat is ‘klap erop en door!”.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad, agendering als hamerstuk.

  12. 8

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van LVR, GL, DS en VVD.


    Wethouder Van Rey gaat in op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen. Hij gaat onder andere in op de geschiedenis van het voorstel, het standplaatsenbeleid, het aantal plaatsen, de groene inpassing en de brandveiligheid.


    Afgesproken wordt dat mevrouw Danker de link naar het rapport van Companen aan de wethouder Van Rey verstuurt. Als er een kans is op een financiële tegemoetkoming, dan wordt een aanvraag ingediend.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad, agendering als hamerstuk.

  13. 9

    Behandeling van commissievoorstellen vindt plaats in één termijn.

  14. 9.A

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van LVR, GL, CDA, DS, SPR, VVD, D66 en PvdA.


    Alle fracties geven aan verheugd te zijn met het voorliggende stuk over de toekomstschets voor Swalmen. Enkele andere door de fracties gemaakte opmerkingen zijn:
    PvdA spreekt de complimenten uit over het gevolgde proces en met de getoonde creativiteit. Belangrijke aandachtspunten zijn het toekomstbestendig maken van het centrum, de aandacht voor vergroenen en hittestress, verbeteren van de verblijfskwaliteit en werk met werk maken. PvdA realiseert zich dat niet alles tegelijk kan en er prioritering aan moet worden gegeven.
    VVD deelt mede dat een mooie horizon wordt gepresenteerd en dat het een uitdaging wordt. VVD merkt op dat alles valt of staat bij een goede prioritering en verzoekt het college hier een voorzet voor te geven in de definitieve versie.
    VVD vraag aandacht voor goede en levendige verbinding tussen beide pleinen.
    GL merkt op dat het plan bijdraagt aan sociale cohesie en vergroening en er wordt stevig ingezet op ontharding. GL informeert of halfverharding ook op plekken die geen parkeerplaats zijn kan worden toegepast. GL deelt mede dat het van belang is om werk te maken van de oranje en rode velden en verzoekt om een prioritering aan te geven op dezelfde wijze als bij het gebiedsprofiel Binnenstad.
    LVR merkt op dat nu stappen gezet kunnen worden voor een toekomstbestendige kern in Swalmen. LVR deelt ook een aantal aandachtspunten, onder andere het parkeren, het verbinden van de pleinen zodat het één levendig gebied blijft, bereikbaarheid van de pleinen voor minder valide mensen en behoeftenonderzoek naar kleine retail (speciaalzaken).
    D66 merkt op dat er veel aandacht was voor de afstemming en dat er nu iets te kiezen is. Voor het maken van keuzes in de kansrijke ontwikkelingen is het van belang om de scenario’s uit te werken, het in kaart brengen van de financiële consequenties en het prioriteren. D66 vraagt aandacht voor goed verwachtingsmanagement en informeert op welke manier een vervolg wordt gegeven aan de gesprekken.
    DS is verheugd met het gebiedsprofiel en er heeft gedegen onderzoek en participatie plaatsgevonden. DS vraagt onder andere aandacht voor de verkeersstromen en parkeersituaties, ontsluitingsstructuur, vergroening, verduurzaming, winkelleegstand, transitie naar woningen, verbinden van de pleinen, goede balans tussen vergroening en dubbel gebruik, invulling van het oude politiebureau en een veilige bevoorrading van de nieuwe Jumbo. DS verzoekt om een prioritering.
    CDA merkt op dat met vele partijen is gesproken maar mist het kerkbestuur van de parochie in de lijst. CDA deelt mede dat momenteel het parkeren op de markt tijdens de hoogmis wordt gedoogd en verzoekt dit te formaliseren. CDA merkt op dat de ingang van de Jumbo afgekeerd ligt van de rest van de winkels en verzoekt of toch een verbinding kan worden gezocht met de overige winkels in de buurt.
    SPR merkt op dat de aandachtspunten en zorgen al zijn uitgesproken door de overige fracties. SPR verneemt van diverse inwoners van Swalmen dat ze blij zijn met de plannen en SPR heeft er dan ook alle vertrouwen in.


    Wethouder Franssen gaat in op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen. Hij gaat onder andere in op het vervolgproces, het tweede gesprek met de gemeenschap op 24 april a.s., ontwikkelingen op het gebied van parkeren, de verplaatsing van de Jumbo, de aandacht voor de pleinen en de inzet van Streetwise. Wethouder Franssen merkt tevens op dat een brede participatievorm heeft plaatsgevonden, conform het proces in de binnenstad, en deelt mede dat bij het raadsvoorstel een bijlage wordt gevoegd met een voorstel voor de prioritering.


    Afgesproken wordt dat DS de genoemde aandachtspunten op schrift aanlevert bij de wethouder.

  15. 10

    Tijdens de raadsvergadering van 21 december jl. heeft GL en SPR verzocht om brief A196 (Prorail inzake zienswijze Roertoren) te agenderen in de commissie Ruimte.
    Toelichting bij verzoek om agendering:
    De zienswijze van ProRail van 6/11/2023 mbt de inhoudelijke reactie, dat de opmerking inzake Spoorwegwetgeving onvoldoende is behandeld willen we graag vooraf gewogen hebben en niet pas bij de Nota van zienswijzen lezen. Welke hindernissen (‘gemandateerd advies met instemming van ProRail’) zijn te verwachten in het kader van de af te geven vergunning bij meervoudige aanvragen? Cumulatie-effecten bij geluidshinder bijvoorbeeld en wat nog meer in het kader van de nieuwe Omgevingswet.


    SPR heeft verzocht om brief A205 (onjuist handelen inzake in behandeling nemen zienswijze) te agenderen. Toelichting bij verzoek om agendering:
    In hoeverre zijn de geldende termijnen van afhandeling, ook met het oog op de WOO termijnen overschreden? Wat is te doen gebruikelijk?


    Tijdens de raadsvergadering van 22 februari 2024 heeft GL verzocht om brief A35 (VNG ledenbrief-spreidingswet-en-Oekraïne-opvang) te agenderen in de commissie Ruimte. Toelichting bij verzoek om agendering:
    GL wil graag de geactualiseerde stand van zaken weten wat betreft de opvang van asielzoekers. Worden de targets gehaald, wat zijn de laatste cijfers en prognoses en wat zijn de gevolgen van de spreidingswet voor de gemeente Roermond?


    PvdA heeft verzocht om brief A07 (WijZijnMaasniel aanvraag wijkvisie Maasniel) te agenderen in de commissie Ruimte. Toelichting bij verzoek om agendering:
    Er wordt gevraagd om eenzelfde proces als in de Binnenstad en Swalmen. Op dit moment hebben we geen overzicht of en wanneer een gebied in aanmerking komt en of dit objectief te maken is.

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van GL, SPR en PvdA.



    Wethouder Franssen gaat in op de vragen van GL over brief A196 en licht de procedure C2 bij ingekomen brieven raad nader toe. Tevens gaat hij in op de vragen van SPR over brief A205 over de verschillende processen die naast elkaar hebben gelopen en merkt op dat alle aspecten zijn besproken en er nu geen openstaande punten meer zijn.
    In reactie op vragen van PvdA en GL over brief A07 deelt wethouder Franssen onder ander mede begrip te hebben voor het verzoek maar nog geen antwoord te hebben. Er is voor nu dan ook een procesantwoord gegeven, uiterlijk medio april wordt een inhoudelijk antwoord verstrekt. Tevens geeft hij een overzicht van een aantal contactmomenten tussen leden van het college en van Wij zijn Maasniel.

  16. 11

    Rondvragen betreffen korte feitelijke vragen over een actueel onderwerp op het vakgebied van de commissie. Rondvragen in de commissie worden in beginsel mondeling behandeld (als de tijd het toelaat). Indien er geen tijd meer is voor behandeling, vindt afhandeling alsnog schriftelijk plaats. Het heeft de voorkeur om te stellen rondvragen zo mogelijk op voorhand (via de griffie) aan te leveren zodat de beantwoording kan worden voorbereid.

    Besluit

    Wethouder Franssen gaat in op vragen van D66 naar aanleiding van de bewonersbrief uitnodiging informatieavond Roerdelta. Hi gaat onder andere in op vragen wie verantwoordelijk is voor het realiseren van voldoende parkeergelegenheid in het plangebied voor de diverse gebruikers en de situering van eventuele extra parkeerplaatsen.

  17. 12

    Besluit

    De voorzitter dankt de aanwezigen en sluit de vergadering om 22:05 uur.