Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie RU

woensdag 9 april 2025

19:00 - 22:15
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Dhr Jos van Rey
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    - Vaststellen van de agenda
    - Vaststellen van de voorraadagenda
    - Mededelingen portefeuillehouder(s)
    - Vaststellen van de besluitenlijst
    - Afspraken en toezeggingen
    - Ingekomen stukken commissie beeldkwaliteit

    Besluit

    De voorzitter heet de aanwezigen welkom. Door het uitvallen van een aantal microfoons is er nu andere opstelling.



    Er is een afmelding ontvangen van de heer M. Kalthoff en de heer K. Beek.



    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.



    Wethouder Franssen heeft ten aanzien van de voorraadagenda een aantal opmerkingen.
    In de vergadering van 4 december 2024 heeft de commissie geen eenduidig standpunt ingenomen over het voorstel Bindend adviesrecht. Na de zomer wordt een versie twee van het dit voorstel ter consultatie voorgelegd. Indien er dan nog niet geen eenduidig standpunt is, stelt de wethouder voor dit onderwerp over de verkiezingen heen te tillen.
    Binnenkort komt er een voorstel over Maasparkje De Weerd. Dit voorstel heeft echter geen verbinding met Maasparc Asselt.
    Het onderwerp ‘herinrichting Wilhelminaplein’ wordt in de komende vergadercyclus alleen sonderend voorgelegd in de commissie van 14 mei 2025.



    De besluitenlijst van 26 februari jl. wordt ongewijzigd vastgesteld. Besloten wordt om de besluitenlijst van 4 december 2024 gewijzigd vast te stellen. Bij punt 5, 3e tussenrapportage 2024, staat het volgende vermeld.
    Wethouder Loganathan merkt op dat er momenteel een opdracht is gegeven voor een haalbaarheidsonderzoek voor de mogelijk nieuwe locatie van het grondstoffenpark.


    Dit is echter niet juist genoteerd. Dit wordt gewijzigd in:
    Wethouder Loganathan deelt mede dat op dit moment een opdracht wordt geformuleerd voor een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijk nieuwe locatie van het grondstoffenpark. Er wordt naar gestreefd om het haalbaarheidsonderzoek begin volgend jaar te kunnen gaan uitvoeren.

  2. 1.A

    De heer Jules Gribling heeft zich gemeld om namens Fridays for Future Roermond in te spreken over punt 2A (Programma Duurzaamheid 2025-2028).

    Besluit

    De heer Jules Gribling spreekt namens Fridays for Future Roermond in over Programma Duurzaamheid 2025-2028. Hij gaat onder andere in op het afzwakken van de doelen, de toekomst van alle Roermondse jongeren en het doel en belang van de Groene Transformator.

  3. 2

    De commissie geeft aan of de voorstellen rijp zijn voor behandeling in de raad. Zo ja, dan geeft de commissie per agendapunt aan of het een hamerstuk of bespreekstuk is. Behandeling van deze raadsvoorstellen vindt plaats in twee termijnen.

  4. 2.A

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van LVR, GL, CDA, DS, SPR, VVD, D66, PvdA en SP.


    Enkele door de fracties gemaakte opmerkingen zijn:
    PvdA is blij met schoner vervoer maar vraagt aandacht voor ondernemers bij de inrichting van de zero emissie zones. Tevens vraagt PvdA aandacht voor een goede balans tussen ontmoediging van autogebruik en voldoende parkeervoorzieningen in de binnenstad en om gebruik te maken van meetbare data.
    LVR vindt het een ambitieus maar realistisch plan waarbij gebouwd wordt aan een duurzame toekomst. LVR merkt op dat klimaatbeleid pas werkt als het begrepen en gedragen wordt en benadrukt de rol van de gemeente als voorbeeldfunctie. LVR informeert naar de stand van zaken betreffende de CO2 prestatieladder en het zonnepanelenproject.
    VVD vindt het een mooi programma om Roermond te verduurzamen maar wijst erop dat het wel haalbaar en betaalbaar moet zijn. Er mag geen sprake zijn van dwang, maar mensen moeten verleid worden. Dit vergt ondersteuning en actie van de gemeente, bijvoorbeeld bij de aanschaf van warmtepompen.
    D66 is blij met alle goede initiatieven die in het voorstel staan, met de stappen die worden gezet, maar is van mening dat het niet voldoende en niet snel genoeg is. D66 informeert naar de term ‘duurzaam bouwen’ en de reden voor uitstel van de invoering van de zero emissie zone in Roermond. D66 vindt de Groene Transformator een goed initiatief binnen Roermond en informeert op welke wijze deze levensvatbaar kan worden gehouden.
    DS merkt op dat in het plan veel mooie en goede voornemens staan. DS informeert hoe realistisch de looptijden zijn, op welke wijze inwoners een zetje kan worden gegeven en naar de busverbinding met Duitsland. DS verzoekt om een reflectie op de brief van Parkmanagement.
    GL gaat in op het belang van de Duurzaamheidsvisie en merkt op dat duurzaamheid een marathon is en geen sprint. GL informeert of ‘natuur’ als een rechtspersoon kan worden meegenomen in de processen zodat de belangen van natuur worden meegenomen en op welke wijze de groene transformator levensvatbaar kan worden gehouden. GL merkt op dat gezonde lucht erg belangrijk is en informeert of de stookwijzer een dwingender karakter kan krijgen.
    CDA informeert of ontwikkelaars ook niet een belang hebben om woningen zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. CDA is verheugd om te lezen dat er eindelijk gebruik gemaakt gaat worden van data dashboards en is benieuwd welke inzichten en bijsturingsmogelijkheden dit zal gaan bieden. CDA wordt graag hierover op de hoogte gehouden.
    SPR vindt het prettig leesbaar voorstel, kort en bondig. Naar aanleiding van de brief van Parkmanagement vraagt SPR of het college bereid is om met Parkmanagement in gesprek te gaan.
    SP vindt het van belang om inwoners te helpen om bewust om te gaan met het onderwerp duurzaamheid en is van mening dat gebruik van het milieupark altijd gratis zou moeten zijn. Door het gratis beschikbaar te stellen kan ontzettend veel afval in de natuur worden vermeden. SP informeert wie het ambachtscentrum gaat exploiteren.


    Wethouder Loganathan gaat onder andere in op vragen over het milieupark, ambachtscentrum, duurzaamheidscampus, natuur als rechtspersoon, schone lucht akkoord, zero emissie zone, gedragsverandering, RES, stimuleren gedragsverandering, natuurinclusief bouwen, de CO2-prestatieladder en het verschuiven van het klimaatneutraal maken van de gemeentelijke instantie in 2030 klimaatneutraal van 2030 naar 2035.


    Wethouder Loganathan gaat in op de vragen en opmerkingen over de Groene Transformator. Hij deelt onder andere mede dat de gemeente in gesprek is met de Groene Transformator en dat de Transformator in gesprek is met de provincie (dit mede naar aanleiding van amendement A08, duurzaam plan voor de Groene Transformatie, dat is besproken bij de begrotingsbehandeling 2025 op 7 november 2024), duurzaam plan voor de Groene Transformator). Indien nodig zal de wethouder over dit onderwerp terugkomen bij de raad.


    Naar aanleiding van de vragen over het dashboard deelt wethouder Loganathan mede na te gaan of een informatiebrief kan worden verzonden naar de raad op het moment dat het dashboard helemaal is ingericht.


    Wethouder Loganathan merkt op dat het goed is om informerend of sonderend met de raad in gesprek te gaan over het grondstoffenplan voordat tot besluitvorming wordt overgegaan.


    Met betrekking tot het zonnepanelenproject zegt hij toe in overleg te gaan met Zelfopwekken.nl over de geoffreerde prijzen aan huishoudens over de verduurzamingsmaatregelen in de woningen. Hij deelt mede de stimuleringsmaatregel breder te bekijken (bijvoorbeeld ook naar warmtepompen) en in het commissieadvies in te gaan op de tijdsplanning.


    Wethouder Loganathan merkt op dat periodiek overleg plaatsvindt met parkmanagement Midden-Limburg. Hij deelt mede bij het eerstvolgende overleg aan te sluiten en in gesprek te gaan over de brief inzake de duurzaamheidsambities die op 9 april 2025 door het parkmanagement is verzonden.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad, agendering als bespreekstuk.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Overleg met parkmanagement Midden Limburg
  5. 3

    Bespreking vindt plaats in relatie tot de onderwerpen binnen domein van de commissie Ruimte.

    Besluit

    Wethouder Franssen zegt toe binnenkort een geactualiseerd overzicht betreffende de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls binnenstad ter inzage te leggen.


    Naar aanleiding van een vraag van VVD deelt wethouder Franssen mede het verzoek om het instellen van een aparte regeling voor Roermond Waterstad nog een keer met de ambtelijke organisatie te bespreken.


    Wethouder Franssen zegt toe dat als men in de fase van de keuze voor de architect voor Roerdelta is beland, de raad hier proactief over wordt geïnformeerd.


    Wethouder Zwijnenberg gaat in op de vragen over het kwaliteitshandboek openbare ruimte en de stand van zaken betreffende het amendement 24A06 inzake uitvoeringsbudget herstel slechte trottoirs. Wethouder Zwijnenberg deelt mede dat in augustus 2025 een RIB over het onderhoud aan de trottoirs wordt verzonden.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad. DS deelt na overleg in de fractie mede of het hamerstuk of bespreekstuk is. Voor de overige fracties is het een hamerstuk.

    Commissievragen

    Onderwerp
    mogelijke parkeervoorziening voor de ontwikkeling van Roerdelta Fase 2 en 3.
    stimuleringsregeling Roermond Waterstad
    architectenkeuze voor Roerdelta Fase 2 en 3
    dijkversterkingsprojecten Roerdelta en Willem-Alexanderhaven
    Fietsenstallingen
    Geschikte huurder Blokkerpand
    Handboek Openbare Ruimte
    impulsaanpak winkelgebieden
    Nieuwe city marketing strategie
    Pocketpark
    Retail Invention Team
    Stand van zaken Gebiedsprofiel Binnenstad
    Status van gemeentelijk monument voor Café Braam
    Subsidieregelingen Kwaliteitsimpuls Binnenstad

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Aparte regeling voor Roermond Waterstad
    Geactualiseerd overzicht subsidieregeling Kwaliteitsimpuls binnenstad
    Keuze architect voor Roerdelta
    Onderhoud trottoirs
  6. 4

    Bespreking vindt plaats in relatie tot de onderwerpen binnen domein van de commissie Ruimte.

    Besluit

    Woordvoering vindt plaats door de vertegenwoordiger van GL, DS en D66.


    Wethouder Franssen gaat in op de gestelde vragen en gemaakte opmerkingen. Hij gaat in op het doorschuiven van een aantal investeringen en deelt mede bij de vervanging van de in bijlage 2 genoemde voertuigen (heftruck en vervanging voertuigen buitendienst) zoveel mogelijk duurzaam in te kopen. Tevens gaat de wethouder in op de zorgen van DS betreffende de uitvoeringskracht.


    Commissie acht het voorstel rijp voor behandeling in de raad. DS deelt na overleg in de fractie mede of het hamerstuk of bespreekstuk is. Voor de overige fracties is het een hamerstuk.

  7. 5

    Rondvragen betreffen korte feitelijke vragen over een actueel onderwerp op het vakgebied van de commissie. Rondvragen in de commissie worden in beginsel mondeling behandeld (als de tijd het toelaat). Indien er geen tijd meer is voor behandeling, vindt afhandeling alsnog schriftelijk plaats. Het heeft de voorkeur om te stellen rondvragen zo mogelijk op voorhand (via de griffie) aan te leveren zodat de beantwoording kan worden voorbereid.

    Besluit

    Er zijn geen rondvragen.

  8. 6

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 22:15 uur.